آموزش صنعتیاخبار

نقش حیاتی سنسورهای نوری در بهبود فرآیندهای صنعتی و اتوماسیون

چکیده : این سنسور صنعتی یک نوع قطعه غیرتماسی محسوب می‌شود که اصلی‌ترین کارکرد آن، تشخیص فاصله، تشخیص حضور و یا عدم حضور است. در این مطلب، قصد داریم مهم‌ترین کاربرد سنسورهای نوری را موردبررسی قرار داده و مرجع اصلی تأمین آن‌ها، یعنی بایا کنترل را به شما معرفی کنیم.

 

حسگر یا سنسور در دنیای تجهیزات صنعتی، وظایف و کاربردهای بسیار گسترده‌ای دارد. دسته‌ای از حسگرها با نام سنسور نوری یا سنسور فوتوالکتریک شناخته شده‌اند که نقش مهمی را در حوزه اتوماسیون صنعتی ایفا می‌کنند. این سنسور صنعتی یک نوع قطعه غیرتماسی محسوب می‌شود که اصلی‌ترین کارکرد آن، تشخیص فاصله، تشخیص حضور و یا عدم حضور است. در این مطلب، قصد داریم مهم‌ترین کاربرد سنسورهای نوری را موردبررسی قرار داده و مرجع اصلی تأمین آن‌ها، یعنی بایا کنترل را به شما معرفی کنیم.

آشنایی با کاربرد و وظایف سنسور نوری در صنایع مختلف

حسگر نوری یا حسگر فوتوالکتریک یک قطعه دیجیتال است که وظیفه آن، تبدیل پرتوهای نور به سیگنال‌های الکترونیکی است. این حسگر توانایی‌های مختلفی درزمینه تشخیص و تعامل با ویژگی‌های فیزیکی اطراف خود دارد که توانسته‌است با تکیه‌بر این قابلیت‌ها، راه خود را به دستگاه‌ها و ماشین‌آلات مختلفی باز کند. این قطعه ممکن است در انواع مختلفی تولید و ارائه شود، اما به‌طور معمول می‌توان گفت که از سه بخش تشکیل شده که شامل فرستنده، گیرنده و مدار خروجی است. به دلیل وجود قابلیت اندازه‌گیری و تشخیص نور، موارد زیر را می‌توان برخی از مهم‌ترین زمینه‌های کاربردی این قطعات دانست.

کاربردهای صنعتی حسگر نوری

  • صنعت خودروسازی: تولید قطعات مختلف خودروها به‌صورت اصولی، بدون سنسور نوری امکان‌پذیر نیست.

  • جوشکاری قطعات: اتصال دقیق، منظم و بدون خطای دو قطعه به یکدیگر

  • رنگ‌آمیزی وسایل: بررسی پخش شدن دقیق و منظم رنگ بر روی قطعات

  • صنایع دارویی: بسته‌بندی محصولات با کمترین خطای ممکن

  • کارخانجات مواد غذایی: بسته‌بندی اصولی درب محافظ محصولات غذایی

موارد مذکور تنها بخشی از کاربرد این سنسور صنعتی محسوب می‌شود؛ به‌طورکلی، در هر زمینه‌ای که نیاز به بررسی، تشخیص و حضور یک وسیله مطابق استانداردها باشد، می‌توان از حسگرهای نوری بهره گرفت تا روند وظایف نظارتی و تولید محصولات صنعتی به بهترین شکل ممکن صورت گیرد.

انواع مختلف حسگرهای نوری

به دلیل نیاز خاص هرکدام از صنایع، شاهد تولید مدل‌های مختلفی از سنسور نوری هستیم. این تقسیم‌بندی‌ها معمولاً بر اساس نوع وظایف تقسیم‌بندی شده‌اند. به بیانی بهتر می‌توان گفت در گذر زمان، تکامل این قطعات مبتنی‌بر نیاز صنایع پیش رفته‌است. در یک دسته‌بندی ساده می‌توان این حسگرها را به دو دسته تقسیم کرد:

سنسور نوری استوانه ای

این حسگرها به شکل استوانه هستند و مکانیزم کاربرد آن‌ها تشخیص وجود مانع در مسیر پرتو نور است. بر این اساس، کاربردهای این سنسور شامل موارد زیر است.

  • تشخیص سرعت، حرکت، فاصله، شتاب و زمان حرکت و توقف اجسام مختلف

  • تشخیص وضعیت، موقعیت، جهت، رنگ، شکل، اندازه و معیارهای مختلف دیگر

  • تشخیص بارکد، کد، QR، OCR و موارد دیگر روی کارت یا بسته‌بندی محصولات

  • تشخیص سطح مایعات و سیالات، پودرها یا سایر مواد در لوله، مخزن یا سیلو

  • تشخیص شکستگی، خط و خش، ترک و هر نوع آسیب بر روی بدنه محصولات

انواع سنسور نوری استوانه ‌ای

حسگرهای نوری استوانه ‌ای انواع مختلفی دارند که شامل سه دسته هستند. طراحی و مکانیزم عملکردی این سه مدل سنسور نوری با یکدیگر کاملاً متفاوت است. در ادامه، آن‌ها را دقیق‌تر بررسی خواهیم کرد.

  • حسگر رفلکتور: در این مدل، فرستنده و گیرنده در یک بدنه قرار دارند؛ حسگر نور را به سمت بازتاب‌دهنده می‌فرستد و انعکاس نور، وضعیت خروجی حسگر را تغییر می‌دهد.

  • حسگر یک‌طرفه: در این مدل، فرستنده و گیرنده در یک بدنه قرار دارند؛ سنسور نور را پخش می‌کند و انعکاس نور از سطح جسم، وضعیت خروجی حسگر را تغییر می‌دهد.

  • حسگر دوطرفه: در این مدل، فرستنده و گیرنده در دو بدنه مجزا قرار دارند؛ سنسور نور را به سمت گیرنده فرستاده و قطع شدن نور توسط یک جسم، وضعیت خروجی حسگر را تغییر می‌دهد.

سنسور نوری مکعبی

این سنسور صنعتی از یک سیم‌پیچ بهره می‌برد که با کمک اسیلاتور هدایت شده و یک میدان مغناطیسی پویا و متغیر را ایجاد می‌کند. با وجود چنین ساختاری، هنگام عبور جسمی فلزی از نزدیکی سیم‌پیچ، فرآیند تغییر جریان در سیم‌پیچ و تغییر وضعیت اندوکتانس رخ می‌دهد. بر این اساس، کاربرد حسگرهای نوری مکعبی شامل این موارد است.

  • بررسی سرعت و فاصله و اجسام فلزی در سیستم‌های نظارت، کنترل و اندازه‌گیری

  • بررسی عبور یا حضور اجسام فلزی در خط تولید

  • بررسی جهت یا موقعیت اجسام فلزی در تجهیزات CNC

  • بررسی وجود یا عدم وجود اجسام فلزی در تجهیزات پزشکی

  • بررسی وجود یا عدم وجود اجسام فلزی در بسته‌بندی‌ها

انواع سنسور نوری مکعبی

این حسگرها دسته‌بندی‌های فراوانی دارند و بر اساس معیارهای مختلفی تقسیم‌بندی می‌شوند که شامل فلزی یا پلاستیکی، نوع تغذیه AC یا DC، رله‌ای یا ترانزیستوری و آنالوگ یا دیجیتال است.

ویژگی حسگرهای نوری چیست؟

حسگرهای نوری، ویژگی‌های مختلفی دارند که آن‌ها را به یک انتخاب برتر تبدیل کرده‌است. این ویژگی‌ها را می‌توان طول عمر زیاد، سرعت پاسخ‌گویی بالا، دقت بسیار عالی، عدم نیاز به تماس فیزیکی، تشخیص اجسام از فواصل دور و کیفیت تولید فوق‌العاده دانست که استفاده از آن‌ها را در شرایط سخت نیز مهیا کرده‌است.

نگاهی بر تمام مواردی که درباره حسگرهای نوری گفته شد

در این مطلب، به معرفی یک سنسور صنعتی بسیار مهم پرداختیم که تحت عنوان حسگر نوری شناخته می‌شود. همچنین، در این مطلب انواع مختلف این سنسورها، ویژگی‌ها و کاربردهای آن‌ها نیز موردبررسی قرار گرفت. هرکدام از دو سنسور نوری استوانه ای یا مکعبی در صنایع مختلفی مورداستفاده قرار می‌گیرد.

علاوه‌براین، باید به بایا کنترل نیز اشاره کنیم که فروشگاهی تخصصی و جامع درزمینه انواع قطعات اتوماسیون صنعتی مثل حسگرها، رله‌ها و تجهیزات جانبی صنایع مختلف است. بایا کنترل با ۱۵ سال سابقه فعالیت در این زمینه، ارائه‌دهنده تجهیزات مدرن شرکت‌هایی مثل اپتکس، امرون، فیندر، اتونیکس، لویز الکتریک و ده‌ها شرکت دیگر است. در صورت نیاز به قطعات و تجهیزات این فروشگاه، می‌توانید بررسی تخصصی‌تر آن را از سایت bayacontrol.com مطالعه کنید و از طریق همین مرجع اقدام به ثبت سفارش و خرید انبوه آن‌ها کنید. به‌علاوه می‌توانید برای دریافت مشاوره خرید با شماره 09123275550 تماس حاصل فرمایید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا